BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

05.Canari de culoare - Despre habitat si stoc

Canari de culoare, canari de vinzare, sfaturi referitoare la cresterea canarilor, imperecherea canarilor, hrana pentru canari, cintecul la canari.

 

Se spune ca pentru a creste canari, 3 lucruri sin esentiale :

-un habitat bun

-hrana buna

-stoc bun

Eu am admirat intotdeauna puterea de sinteza si concizia pe care cei daruiti le-au strins asa la repezeala intr-o fraza abordind cele mai complexe subiecte, dar cu tot respectul pe care-l am pentru acesti invatzatori ai oamenilor nu sint convins ca un neofit in ale canariculturii o sa beneficieze pe deplin de toata intzelepciunea asta. Este exact ca si cum eu as rasfoii Yoga Sutras a lui Pantajali dupa care m-as uita in oglinda si m-as vedea levitind. O  asemenea gogomanie chiar ca nu mi-ar strica la profil…

Cu tot riscul de a plictisi de moarte pe unii, autorul o sa incerce ajutat de subtzirea sa pricepere sa faca o compunere despre ce crede el ca vrea sa insemne toate acestea.

Despre habitat

Canarul locuieste in colivie.(…cred ca o sa iau locul intai la capitolul trviialitatzi !). Sirma coliviei are un dublu rol ; in primul rind ne separa pe noi de el si in al doilea rind, are rolul de a creea impresia ca-l separa pe el(canarul…) de noi. Spun toate astea pentru ca el se simte mai in sigurantza daca nu este in contact direct cu noi si daca are ceva care-l poate apara de imediata noastra prezentza, care mai tot timpul, fie ca ne place sau nu, va fi privita ca o amenintzare directa. (Doamne cu o asa reputatzie nu stiu cum de ma mai incumet sa ies pe strada…) Deci atita vreme cit canarul este convins ca nu-l poti atinge cu mina este OK. Feritzi-va sa gesticulati puternic cind sintetzi aproape de colivie pentru ca el(canarul…) interpreteaza gesturile ca fiindu-i adresate in mod direct. Autorul face aici o paranteza, sa spuna ca a citit undeva pe un site ca la intrebarea : are canarul meu nevoie sa iasa in camera sa exerseze zborul liber ?raspunsul dat a fost : da este ca si cum ai arunca un pasager de pe un vas de croaziera in Pacific ca sa experimenteze inotul liber. Asta numai asa ca sa ne dam seama(fara sa carcotim) cit de plastice pot devenii comparatziile unora… si unde nu mai pui si rechinii care abia asteapta sa te ciuguleasca…

In fine, parerea autorului este ca trebuie sa fie o colivie destul de mare astfel incit canarul sa-si poate exersa in voie tot ceea ce l-a inzestrat natura si sa nu aiba de suferit. Am avut surpriza ca am cumparat pasari care au fost tzinute in colivii minuscule si care aveau dificultate odata ajunse in volierea sa zboare, pentru ca n-o facusera niciodata… Desi erau inzestrate cu aripi(ca orice pasare normala) nu si le exersasera. Dupa noile standarde(ticluite de mine…) distanta intre bete trebuie sa fie de cel putzin 60 cm, in felul acesta pasarea are sansa sa-si foloseasca aripile. Forma coliviei conteaza si ea. Femelele trebuie tzinute in colivii mai inalte pentru ca zburind pe verticala sa-si poata exersa muschii care apoi o sa le serveasca la ouat. Si aici trebuie spus ca : o femela cu un tonus muscular mai bun oua mai usor(…nu mai des !). Betzele sa fie asezate in asa fel incit pasarea sa beneficieze de un spatziu liber unde poate zbura. Si pentru ca veni vorba de betze ele trebuie sa se poata curata usor si sa difere daca se poate in sectiune pentru a exersa prinderea. Se pot alterna bete rotunde cu bete patrate cu marginile rotunjite cu un diametru mediu de 12.5 mm sau undeva pe-aproape.

La coliviile de imperechere betzele sa nu fie aproape de plafonul coliviei. Trebuie lasata o distanta de cel putzin doua pasari pentru ca pozitzia fireasca a doua exemplare care se imperecheaza este : una deasupra celeilalte, chestia respectiva intimplindu-se pe batz si nu in aer… Si ca sa fac o mica paranteza aici ; autorul prin natura lui vicioasa fiind un mare vinator de momente de sublim, a avut de multe ori ocazia sa fie martorul unor imperecheri de succes si trebuie spus ca aceasta instantza se poate  considera ca fiind o imagine  a extazului iar  momentul imediat dupa imperechere, cind  pasarelele stau una linga cealalta cu capul plecat pe spate tremurind usor… alaturi de mirosul de praf umed atunci cind pamintul asteapta sarutul ploii, si culorile vii pe care le simtzi undeva-n burta deasupra buricului, si muzica care-ti face pielea de gaina si-tzi stimuleaza glandele lacrimare si prima fata pe care-ai tzinut-o de mina si primul pastrav pe care l-ai scos din apa limpede si rece ca gheatza ca in general in  toate momentele astea inexplicabile in care simtzi placere se  se pare ca creierul produce endorfina sicu toate ca  in cele din urma nu-i decit o reactie chimica , fac insa  impreuna mai mult decit orice avere…Dar sa revenim la colivii…

Colivia trebuie sa fie conceputa in asa fel incit situatziile hazarduoase in care pasarea i-si baga capul undeva intr-o nisa de unde  nu-l mai poate scoate sa fie evitate. In caz contrar, rezultatul este un deces lent si chinuitor(prin spinzurare) care poate avea repercursiuni morale si financiare dublate de un acut sentiment de vinovatie din partea posesorului. Autorul vorbeste aici din proprie experienta si nu poate s-o faca fara sa-si stearga o lacrima cu dosul minecii  si doreste pe aceasta cale ca invatatura lui de minte sa serveasca si altora… Cu alte cuvinte vrea sa v-o puna voua-n circa sa se poata simti mai usurat.

Astea fiind spuse despre colivie n-am spus inca unde trebuie pozitionata colivia. Autorul nici nu are aceasta pretentzie, dumneavoastra puteti s-o punetzi unde vreti cu exceptia locurilor unde nu este indicat si pe care le enumeram mai jos.

Colivia NU trebuie sa stea :

-in curent (canarii sint sensibili la curent desi credeam ca asta-i o chestiune endemica pentru noi romanii)

-expusa direct la soare fara posibilitatea ca pasarea sa se poata retrage la umbra daca este necesar(poate murii daca este supraexpusa la caldura)

-in zone intunecate sau sa fie expusa la surse de lumina artificiala care functioneaza dupa un program neregulat(canarii sint fotosensibili si reactioneaza la numarul de ore de lumina la care sint expusi. Intreg ciclul de viata anual cu perioada de imperechere si napirlire fiind strict legate de durata zilei si noptii din cursul anului)Nu stiu cum sa subliniez mai bine lucrul acesta dar este foarte important, mai important decit multe altele desi pare trivial.

-in zone cu exces de umiditate(daca penajul nu este uscat nu-si pot regla temperatura)

-in zone apropiate de surse de gaze reesapate  si fum(foarte sensibili, sint primii care o sa va dea semnalul ca exista un real pericol, doza letala pentru ei fiind mult mai mica decit pentru om).

Cu riscul de a fi lasat la o parte efectele malefice pe care le poate avea pisica, copii vecinului, factorul postal sau chiar proprietarul trebuie sa trecem la urmatorul subiect.

Hrana - fiind un subiect care trebuie detaliat o sa-l discutam intr-un capitol separat.

Stoc bun

Asta-i foarte simplu ! Trebuie neaparat sa luati de la mine indiferent cit costa... As fi un fraier sa va spun altceva, sa-mi trag cu stingu’n dreptu si sa-mi zadarnicesc singur tot efortul pe care l-am depus in cresterea canarilor si de toate povestile astea frumoase sa beneficieze altii.

Lasind gluma la o parte cumparind pasari de calitate , sanatoase dintr-o sursa reputabila, lucrul acesta va va scuti de multe neplaceri si ani pierduti. De ce sa va chinuiti sa recreati o varietate pentru care s-au chinuit alte citeva generatii inaintea dumneavoastra?

Sau poate chiar asta  doriti sa faceti din urmatoarele motive :

a)    Sinteti mistuit de geniul creatiei

b)    Vreti sa intrati in istorie

c)     Nu aveti nimic mai bun de facut

d)    Doriti sa va impresionati partenerul

e)     Toate optiunile de mai sus

Va rog bifati raspunsul corect

Deci va sfatuiesc sa cumparati pasari de calitate chiar daca ele costa nitel mai mult. Sint sigur ca altii or sa va spuna altfel, dar maiestria dumneavoastra o sa se vada acolo cind veti alege cui sa-i dati crezare. Esecurile sint intotdeauna lectii scump platite si daca nu invatam din ele n-o sa absolvim scoala vietii si vom ramine vesnic repetentzi in timp ce premiantzii vor ride de noi si in urechi ne va suna invariabil  aceeasi intrebare : Unde-am gresit ? sau De ce eu ?

Raspunsul se gaseste tot in reclama : Pentru ca merit !

 

 

                                                                 

 

 

INAPOI LA PAGINA PRINCIPALA CANARI

 

 

 

 

 

CANARI INCA UN PAS INAINTE