BluePink BluePink
XHost
Gazduire site-uri web nelimitata ca spatiu si trafic lunar la doar 15 eur / an. Inregistrare domenii .ro .com .net .org .info .biz .com.ro .org.ro la preturi preferentiale. Pentru oferta detaliata accesati site-ul BluePink

08.Canari de culoare - Cum se clasifica

Canari de culoare, canari de vinzare, sfaturi referitoare la cresterea canarilor, imperecherea canarilor, hrana pentru canari, cintecul la canari.

 

            Nu pot incepe acest capitol fara sa aduc multumiri domnului Carlo Grana pentru amabilitatea de a oferi consultantza absolut necesara scrierii acestui capitol si daca pe parcurs se vor strecura greseli autorul isi asuma in totalitae aceasta insuficientza si o pune pe seama a ceea ce se cheama :greseala sau  viciu de procedura.

Povestea canarului seamana foarte bine daca vretzi, cu cea a cenusaresei. In 500 de ani de captivitate de la niste pasari verzui anonime care au fost capturate in Azore , Canare si Madeira s-a ajuns la o diversitate si stralucire  greu de inchipuit. Trebuie sa spunem ca asta se datoreaza pe de o parte faptului ca mutatziile apar atunci cind fondul genetic se subtziaza, pe de alta parte sint rezultatul direct al selectziilor dictate de ambitziile si viziunile mai multor generatzii de pasarari pasionatzi(care fie vorba intre noi nu aveau totzi cunostintze adinci de genetica) si nu in ultimul rind faptului ca selectzia naturala a fost practic suprimata.

Rezultatul se prezinta sub forma unui exemplar pasarin care desi este foarte placut ochiului si ne incinta auzul nu mai poate insa supravietzui de unul singur in noua lui identitate fenotipica(sau fenoatipica…), natura sanctzionind-o sever  pentru tot ce n-a dobindit strict prin selectzie naturala.

 Ca sa dam un exemplu ; un parasutist care a fost parasutat in spatele liniilor inamice printre mine  tancuri si mitraliere, are durata de viatza si sanse de supravietuire mult mai mari decit un canar alb scapat din colivie care aterizeaza cu inocentza intr-un parc municipal, loc care de regula este considerat de specia noastra  drept un  spatziu cu un grad de siguranta acceptabil chiar si pentru un …copil(am hatarit sa ignor aici cu bunastinta unele aspecte, plecind de la premisa ca structura societatii s-ar afla inca in stadiul nealterat)

Revenind la subiect, in prima instantza se distig 3 categorii :

-canari de cintec

-canari de culoare

-canari de pozitie

Canarii de cintec se judeca in primul rind dupa cum le spune chiar numele : dupa cintec. La o enumerare succinta avem :

Roler, Malinois(Waterslager), American Singer, Spanish Timbrado, Russian Singer.

 Autorul nu vrea sa se lanseze aici in divagatii pe un tarim necunoscut, de teama sa nu jigneasca prin necunoastere oameni care si-au dedicat ani buni din viata acestui domeniu. Oamenii care au  sacrificat aproape tot pina si propria casnicie impartzindu-si dragostea intre sarcini de partid, pasari si familie.

Caci grea si rabdatoare trebuie sa fie viatza unei neveste de canarist, caci pasiunea aceasta se  poate transforma in viciu si poate  sa fie mai rea decit bautura si vreau sa aduc doamnelor un omagiu pe acesta cale, desi dinsele poate fac ceva pe afurisitul meu de omagiu cind se gindesc la ce viata buna ar fi putut avea daca s-ar fi maritat cu un om sanatos...

 

Canarii de pozitzie se judeca dupa…ghiciti, pozitzia pe care o adopta pe batz, sau postura. Asta a fost ca un  fel de exercitiu dintr-ala pe care-l joci in masina cind i-l intrebi pe pasagerul din dreapta ce crede, cum i-l cheama pe soferul masinii din fata cu numarul de inmatriculare B-99ION. Iar daca el i-ti raspunde : Gheorghe, da dovada de mai multa imaginatzie decit cel care si-a botezat masina cu nume propriu.Dar sa revenim…

Acuma pozitzie, postura sau tip  tot aia este ca aicea intra si frizatzii si motzatzii si cocosatzii si semiluna si uriasii un fel de categorie care le  cuprindepe  toate celelalte care n-au fost clasate altfel, spre nemultumirea multora... Iarasi tera incognita si facem uz de procedeul care se cheama enumerare.

Aici intra deci :Norwich,Yorkshire, Munchener, Scotch, Lizard, Border, Fife Fancy, IrishFancy,Berner, Belgium Fancy, Raza Espanola, Japanese Hoso, German Crest, Lancashire(consort, corona), Gloster(consort, corona), Dutch Frill, Parisian Frill, Swiss Frill, Giboso Espanol, Gibber Italicus, Padovan Frill, Japanese Crest, Columbus Fancy, Fiorino…. si probabil ca lista continua daca dorim sa fim foarte exigenti si sa nu ne scape nimic.Din fericire asta depaseste intentiile noastre asa ca ne oprim aici. Autorul este constient de faptul ca,  cu cit mai tehnica devine pagina aceasta cu atit o sa fie mai putin folositoare.

Este asa de mult material pe internet  in acest domeniu(ideea de a scrie despre canari nu-mi apartine in exclusivitate) iar autorului i se pare o indecenta sa-l rescrie aici.

 

Canarii de culoare

Cind a avut loc prima schizma religioasa nici ortodocsi nici catolicii nu s-au gindit la ce precedent periculos cu repercursiuni incontrolabile in timp au dat nastere.

Echivalentul in canaricultura este impartzirea in melanistici (culori inchise) si lipocromici(culori deschise)(lipo=grasime, croma=culoare deci culoare care se absoarbe in grasime)( rosu=caroten, galben=lutein, alb =incapacitatea de a asimila primele doua). Si aici ar fi fost un adevarat turn Babel daca n-ar fi intervenit maestrul Carlo Grana, centura neagra cu 3 dani la campionatul national al Italiei din ’92 la categoria agat opal argintiu.

 Autorul, exemplu tipic de cap-sec si neinstruit, a cautat demult sa afle cum si de ce, dar cu cit se straduia mai tare cu atit mai tare se afunda in negura complicata a lucrurilor greu de inteles. Unde nu mai pui ca terminologia difera in asa masura ca nici macar membrii aceluiasi club nu se pot pune de comun acord , fara sa mai mentzionam conflictul dintre generatzii, etc…

Aici insa  intervine  Grana care  a facut lumina asupra acestei probleme  si un pic de ordine in mintea autorului care se trudea in lupta cu abstractziunile. Italianul, se uita asa dintr-o privire la o pasare si-tzi spune exact tot ce te intereseaza la modul cel mai firesc cu putintza, ca si cum este normal ca toate drumurile sa duca la Roma si  oricit de greu ai fi de cap, nu poti sa nu pricepi,… sau macar sa crezi c-ai priceput.

Dar sa incepem :

- din punct de vedere al structurii penei canarii apartzin neaparat uneia din cele 3 categorii:

 intensiv, neintensiv sau mozaic(dimorfic)

Intensiv(sau hard feather) penajul  aparent mai putzin bogat cu pana alungita, fara atenuare de nuantza la margini sau in anumite zone(git, burta, cloaca). La melanistici parztile cornoase(cioc, picioare, unghii trebuie sa fie neaparat de culoare inchisa)

Neintensiv( sau soft feather) penajul aparent mai bogat cu atenuare pronuntata de nuantza(frosted-brumat) la marginea penei,(git burta, cloaca). Culoarea pierde din intensitate la conturul penei si apare efectul acela de brumat.

Mozaic(Dimorfic) pe de alta parte are cu totul alta structura a penei si se caracterizeaza printr-un dimorfism vizibil la femela si mascul asa incit se poate spune cu o buna aproximatzie ce sex are pasarea inca de timpuriu. Masculul are masca clara si patern tipic pentru mozaic in timp ce femela are doar niste tic-uri de lipocrom la ochi si la umerii aripilor

Grana are un sistem de clasificare foarte simplu si eficient care se bazeaza pe 3 atribute : tip, categorie si varietate si o sa va prezint in continuare in citeva rinduri  populatia de canari de culoare vazuta prin ochiul si priceperea lui Grana care altfel ar fi fost mult mai dificil de structurat sau ar fi fost o adevarata filozofie.

 

Lipocromici

 

Tip de baza                                      Categorie                                         Varietate

 

Alb                                Mozaic/Intensiv/Neintensiv                                   Ivoriu

Galben                          Mozaic/intensive/Neintensiv                                 Ivoriu

Rosu                              Mozaic/Intensiv/Neintensiv                                   Ivoriu

 

 

Cu lipocromicii este clar, trei tipuri distincte la care se adauga eventual varietatea de ivoriu. De obicei crescatorii de inalta clasa nu au un interes bine conturat pentru lipocromici, deoarece provocarea nu li se pare pe masura standardelor care si le-au autoimpus, si din cite am putut observa,  de obicei lasa acest capitol neofitilor, dupa principiul ca cei care sint obisnuiti sa bea  alcohol tare, se uita cu dispret la bautorii de bere.

Cind incepi sa distingi multiplele nuantze de brun sau de cenusiu ale subpenajului lucru foarte important in alegerea perechilor, si-tzi petreci mare parte din timp suflind in fundul pasarii, atunci vei  intzelege exact fraza de mai sus.

I-mi aduc aminte de o prietena de-a mea care odata  m-a intrebat ce scop are procedeul acela cind tzii pasarea-n mina cu capul in jos si-i suflii in fund. I-am explicat cu elocintza ca ceea ce ma intereseaza este nuantza pe care o are subpenajul. Puful si nu fundul era tzinta explicita a actziunii mele. Se pare oricum ca explicatzia nu a satisfacut-o ca de-atunci ma priveste cu genul acela de suspiciune pe care tzi-o invingi apoi cu greu si citesc in privirea ei neincrezatoare un lucru nu tocmai menit sa ma flateze si care ar suna intr-o formulare fara perdea cam asa: mare pervers dom’le!

Ar mai fi ceva de spus referitor la albi si acestia sint de doua feluri alb dominant(sau nemtzesc) si alb recesiv(sau englezesc).

Alb dominant : se distinge prin faptul ca nu este alb perfect si urma de culoare( rosu sau galben) se observa in penele majore ale aripii. Legenda spune ca nu este bine sa imperechezi doi albi dominant deoarece exista sansa ca 25% din pui sa nu fie viabili.(Lucrul acesta fiind valabil si la ’german crested’, nu se imperecheaza doi motati, cele doua caractere sint numite si caractere letale). Intotdeauna se imperecheaza un alb dominant cu un rosu sau un galben in conformitate cu nuanta de culoare pe care o are albul in penele majore din aripa. Caracterul alb se transmite ca un caracter dominant si acolo unde este prezent, pasarea o sa fie alba, statistic50% din pui vor fi albi iar 50% colorati.Nu exista purtatori.

Alb recesiv : lucrurile stau altfel, este alb curat si se poate imperechea alb cu alb. Englezii au avut intotdeauna mai mult noroc...Caracterul alb fiind homozigot  recesiv trebuie sa apara in doza dubla ca sa se manifeste deci ambii parintzi trebuie sa fie albi homozigoti sau cel putin purtatori, ca sa apara la pui.(Vezi legile de recombinare a lui Mendel)

Ivoriu :(relativ recent 1950) se transmite ca un factor recesiv legat de sex. Dar nu intram in genetica ca riscam sa dam adincime materialului si sa nu-l mai citeasca nimeni. Trebuie sa pastram cu orice pret caracterul de superficialitate caci altfel dam o nota desueta si nu respectam trendul vremii. Sa lasam impresia ca stim mai multe dar sintem prea plictisitzi sa expunem mai departe aici. Asa face orice vedeta adevarata…

Autorul vrea sa mai adauge doar o linie aici ; in vreme ce canarii galbeni si cei albi s-au obtzinut de pe urma unor mutatzii, cel rosu s-a obtinut prin hibridare cu scatiu rosu de Venezuela(Spinus Cuculatus)care se pare ca este responsabil si de factorul mozaic, la el fenomenul de dimorfism fiind foarte pronuntzat. Am zis ca numai una dar uite nu pot sa nu cirtesc si sa nu spun ca rosul natural este de fapt un portocaliu, daca nu se foloseste nici un pigment artificial  si nu se coloreaza artificial pasarile. Si mai trebuie spus ca nu cantitatea de colorant care se administreaza este importanta ci cit « factor rosu » are pasarea, adica colorarea este in directa legatura cu componenta genetica care este responsabila de asimilarea culorii. Doua pasari care necolorate arata identic dupa colorare vor arata exact cit factor rosu a avut fiecare in ea. Insa  culoarea asta artificiala tzine exact pina la napirlire iar daca nu-i dai colorant pe perioada naparlirii i, te trezesti cu o pasare pe care n-ai fi dat atitzia bani in prima instanta, penele noi revin la culoarea initziala(… dar uite ca-i dau de gol pe colegii de breasla si astia nu ma iarta). Autorul personal a hotarit sa nu mai coloreze pasarile din cauza unor vicii care sint legate de aceasta operatziune si care nu fac obiectul acestei discutzii ci tzin in esentza de o alegere personala, insa trebuie sa precizez ca pasarile din stocul personal au factor rosu din belsug fiind atent selectzionate de-a lungul anilor si la administrarea colorantului se coloreaza foarte frumos exact ca cele din fotografii, dar asta va ramine optziunea clientului.

Dar sa revenim la lumea canarilor de culoare

 

Melanistici

 

Dupa teorie( neconfirmata insa…) pigmentul acesta melanistic(care este practic un depozit proteic) se se prezinta sub 3 forme. In primul rind este conturul maroniu a penei care este denumit  phaeomelanin. Partea neagra care se dispune de o parte si alta a cotorului penei si in subpenaj  si in zonele cornoase, cioc unghii care  se cheama eumelanin negru, si mai este un pigment maro care se suprapune exact peste cel negru si care este mascat de cel negru la care i s-a spus eumelanin brun(existenta lui nu este pe deplin confirmata dar pare sa explice foarte bine fenotipul diverselor varietatzi, si are valoare teoretica).

Din combinatzia celo 3 , lipsa sau prezenta dictata genetic, a unuia sau altuia din acesti pigmentzi rezulta toate tipurile de canari cunoscutzi astazi. Prezentza unei gene(sau absentza ei) impiedica absorbtzia unuia din cei 3 pigmenti,( practic o disfunctionalitate cultivata…) si da efectul acela dupa care alearga iubitorii de canari. Dar daca creeaza o imagine placuta ochiului si cei interesatzi hotarasc in unanimitate ca are valoare estetica atunci, hop se naste o cerintza pe piatza si lumea este dispusa sa plateasca bani multi doar pentru a fi fericita  posesore a noii valori instituite. Pentru primele exemplare aparute s-au platit sume pe care din decentza si din respect pentru cei mai defavorizati de soarta, n-o sa le pomenesc aici. Deci tipurile de baza sint in numar de 4:

 

Tip de baza                                      Categorie                                         Varietate

 

Negru-Brun                            Intensiv/Neintensiv/Mozaic                +alb=ardeziu/ +rosu=bronz/ +galben=verde

Brun                                       Intensiv/Neintensiv/Mozaic                alb/rosu/galben/ivoriu

Agat                                       Intensiv/Neintensiv/Mozaic                alb/rosu/galben/ivoriu            

Izabel                                     Intensiv/Neintensiv/Mozaic                alb/rosu/galben/ivoriu

 

Din negru brun in combinatzie cu galben iasa verde, in combinatzie cu rosu iasa bronzul iar in combinatzie cu albul iasa argintiul sau ardeziu bineinteles nuantzele se schimba in prezentza factorului ivoriu. Pe parcurs, din agat deriva alte mutatii, aceastea de obicei afectind  pigmentatzia penei , in general printr-o dilutzie a nuantzei eumelaninului negru, si o supresie a phaomelaninului , negrul transformindu-se in nuantze de gri, de la gri carbune  inchis, pina  la gri metalic deschis(sau la suprimarea totala a pigmentului eumelanin negru).  La izabel si brun , eumelaninul negru si eumelaninul brun sufera transformari de nuantza pina la o suprimarea lor  totala in cazul phao(unde vizibil este doar phaomelaninul de pe conturul penei). Pastel poate aparea ca sufix la toate tipurile de baza si se caracterizeaza prin faptul ca definitzia desenului se estompeaza si poate merge pina aproape de disparitia lui, melaninul aparind ca o reflexie pe intreg penajul.

Cu specificatia ca unde apare albul ca si culoare de fond varietatea respectiva se  se numeste argintiu, iar atributele categorie si varietate se aplica exact ca mai sus, , iata celelalte tipuri care au derivat prin mutaztii repetate si care se adauga la tipurile de baza ce sint arbitrate azi la concursurile internatzionale:

 

- topaz, onix, eumo, opal (subpenajul si desenul are diverse nuantze de gri)

-satinet,  rubino (phao) (subpenajul si desenul are diverse nuantze de brun)

Sint unele instantze in care un satinet, sau un rubin diluat sau un izabel pastel desi nu sint  lipocrom, la o dilutie mai puternica desenul poate disparea in totalitate si apar ca si lipocrom. Pentru puztinii care au vazut vreodata la noi un rubin diluat, sau un izabel pastel reusit , ce-am spus mai sus are totusi sens. Cei cu mai putzin interes pentru o clasificare adecvata le spun alb, rosu sau galben  pe fond inchis.  Dupa G.B.R.Walker satinetul poate aparea ca si izabel sau agat.

 

Prezentza concomitenta a negrului si brunului sau nuantzelor acestora la un exemplar nu este o situaztie de dorit decit atunci cind urmarim evidentzierea unui caracter si dorim sa obtzinem intermediari(passe partout) pe care-i folosim apoi la imperechere urmarind obtzinerea exemplarului dorit. De regula se imperecheaza doi canari de acelasi tip, insa pentru scoaterea in evidentza a unui anumit caracter  se imperecheza o dilutie cu alta(ex un agat cu un izabel pentru scoaterea in evidenta a desenului din izabel, viceversa nefiind adevarata). Nu este recomandat sa se imperecheze o dilutie cu un tip de baza deoarece rezultatul nu este dezirabil. Exceptie de la aceasta regula face doar satinetul care se poate imperechea cu un brun mai putin valoros.

Verdele de exemplu desi nu-i apreciat de catre public este un absolut necesar pentru un crescator serios.

Am dat aici iarasi doar citeva linii directoare fara sa intru mai adinc din cauza ca informatzia sa nu devina foarte tehnica.

Deci(… desi stiu ca chestia asta o sa ma coste)daca mergetzi la piata si pasarea care trebuie cumparata este asa zisa izabel, daca la o examinare mai atenta subpenajul este negru sau gri ea este un bronz sau un agat de foarte proasta calitate(cu mult phaomelanin ceea ce nu este de dorit) si nicidecum un izabel. Daca ar fi fost un izabel subpenajul invariabil ar fi trebuit sa fie o nuantza de brun deschis, gen cafea cu lapte. De aici acreala; imperechez pasarea conform unor sfaturi date de cunoscatori si rezultatele sint complet aiurea, zarurile au cazut cum nu ne-am asteptat… desi era firesc sa fie asa. Dar sa revenim.

Satinet si Rubin sint singurele tipuri care au ochii rosii ca o caracteristica definitorie si obligatorie. Este foarte interesant ca fiecare tip i-si transmite genele in mod diferit dupa un algoritm care  difera la  caracterul dominat heterozigot, la caracterul  homozigot  recesiv sau la factorul recesiv  legat de sex,( banuiesc ca cei initiati stiu exact despre ce este vorba,) dar autorul nu si-a propus sa faca o expunere detaliata nici a acestui subiect.(am dat citeva exemple de transmitere la capitolul despre imperechere) In general orice teorie se verifica pina la un anumit punct dupa care intervin exceptziile asa ca implicit o sa ajungem la grave confuzii si asta vreau sa evit in primul rind.

Vorbeam aici undeva mai sus de terminologie…Pina ce nu o sa avem instructia necesara si fiecare o sa inventam nume pentru pasarile noastre(desi standardizarea exista, necunoasterea ei sau neintzelegerea corecta nu-i o scuza…) , de dragul innobilarii produsului care este de vinzare, rezultatul o sa fie un adevarat turn Babel. Ca sa dau un exemplu am vazut diverse pasari vindute ca si „banan”(n-am intilnit aceasta varietate in manualele de specialitate) insa  fenotipul „banan” este asa de ingaduitor incit si un soarece pestritz cu aripi cred ca s-ar incadra cu mult succes la aceasta categorie.

In concluzie, de obicei cei care n-au depus efort in directzia asta , melanisticilor le spun vrabii, pentru ca ei sint convinsi ca un canar trebuie sa fie obligatoriu galben sau daca se poate rosu(se vind bine…). Nu puteam trece de sectziunea asta fara sa facem un pic de justetze melanisticilor spunind urmatoarele:… cu cit creste priceperea omului in materie de canari cu atit creste si aprecierea lui fata de melanistici si crescatorii adevaratzi se entuziasmeaza(intr-un mod explicabil pentru ei) pentru fiecare exemplar care depaseste 90 de puncte. Pai o astfel de pasare ar fi fala oricarui om in bresla asta si cine cunoaste stie ca-i rodul unei munci sustzinute care de multe ori se poate masura in zeci de Kg de gainatz curatzat, schimbat apa de sute de ori si pus semintze in hranitoare tot de-atitea ori(asta este partea nevazuta a afacerii…). Ca sa obtzii o pasare de valoare de nuantza inchisa(melanin), trebuie sa cresti pe linga ea o gramada de pasari care sint sortite pet-shop-urilor. Deci din punct de vedere al profitabilitatzii va asigur ca sapatul de santzuri este pe linga asta o alternativa care va ofera un raport efort/profit mai avantajos.

Nu am pretentzia ca am epuizat subiectul si ca am facut lumina, dar cel putzin vreau sa atrag atentzia ca o bruma de instruire se impune de la sine. Incercarea de racolare de acoliti si munca de prozelitism in slujba unei asa zise religii ar caror profetzi sint de origine neverificata trebuie lasata pe seama altora.

Oricum pina nu demult nici eu nu stiam de toate varietatzile de care v-am pomenit mai sus dar acum ca le am in colivii ma pot lua la hartza cu oricine i-si da cu parerea dupa simpla contemplare a unei fotografii.(…vai mie ce m-am semetit!)

 

 

 

 

 

 

                                                                           INAPOI LA PAGINA PRINCIPALA CANARI

 

 

 

 

 

CANARI INCA UN PAS INAINTE